Öregdiákok

Pázmány Kártya igénylés

Pázmány Kártya igényléséhez kattintson a képre!

Pázmány kártya

Egyetemünk által bevezetett Pázmány Kártyaprogram keretében minden je­len­legi és egykori hallgatónk, valamint ok­ta­tó, nem ok­ta­tó mun­ka­tár­sunk jo­go­sult kártyaigénylésre, mely té­rí­tés­men­te­sen igényel­hető.

A Pázmány Kártyatulajdonosok szá­má­ra le­he­tő­ség nyílik a Pázmány Kártya­partnerek által kínált kedvezmények igénybevételére.

Bővebb információ: Pázmány Kártya

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális alap társfinanszírozásával valósul meg.

Dr. Krzyzewsky Beáta - Sportlövész anya ügyvéd hivatással

Admin | 2013. november 19. | JÁK | öregdiákok

6-7 évesen már légpuskával lőtt az erdőben. Az Athéni Olimpiai Csapat tagja, Európa bajnok, majd a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi tanácsadója, jelenleg pedig saját ügyvédi irodát működtet édesapjával. Interjú Dr. Krzyzewsky Beátával, végzett jogászunkkal. A beszélgetést az Ügyvédvilág magazin készítette.

Ügyvéddinasztia leszármazottjaként nagy álma, hogy a sportot és a jogászi szakmát valamilyen módon összehozza. Versenysport tekintetében sportlövészet sportágban 2007-ben az Év Sportolója, 2-szeres Európa-bajnok, Világkupa III. helyezett, 18-szoros magyar bajnok és 5-szörös országos csúcstartó. Fontosabb sportlövészettel kapcsolatos szakmai munkái a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) Alapszabályának, valamint Szabályzatainak szerkesztése, a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) Szabálykönyvének fordítása, szerkesztése, közreműködés a MOB Etikai Kódexének szerkesztésében.

2000-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtudományi Karán diplomázott. 2008-ban a Semmelweis Egyetem Sporttudományi Kar Sportmenedzser és a Sportlövő Szakedző szakán újabb diplomákat szerzett. 2000–2005 között ügyvédjelöltként dolgozott az S.B.G. & K. Nemzetközi Szabadalmi és Ügyvédi Irodában. 2005 óta ügyvéd a Krzyzewsky Ügyvédi Irodában. Szakterülete a polgári jog (társasági jog, munkajog, sport- és média jog, iparjogvédelem, ingatlanjog, családjog) és a közigazgatási jog. 2010-ben sikeresen letette a felsőfokú közigazgatási versenyvizsgát.
2010 augusztusától ügyvédi megbízás keretében a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi tanácsadója. 1987 óta indult el sportlövészeti pályafutása. 1994-től a magyar válogatott keret tagjaként vett részt a versenyeken, 2004-ben az Athéni Olimpiai Csapat tagja.
2003-ban és 2007-ben a XIII. kerületi Önkormányzata Kiváló Sportteljesítményért Emlékplakett, 2004-ben Óbuda Önkormányzat: Óbuda Sportjáért Emlékplakett tulajdonosa.
2007-ben az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Miniszteri Elismerő Oklevélben részesítette a kiváló sportteljesítményeiért.
Szabadidejében síel, utazik, nyáron a csopaki nyaralójukban pihennek. Folyékonyan beszél angolul és közép szinten olaszul. A magyaros ételeket kedveli, kedvenc étterme Óbudán a Zöld Kapu Vendéglő.

Az év elején csatlakozott a Sportjus Magyar Sportjogász Társasághoz, a sport és a sportjog jövőjét figyelemmel kíséri. Mit vár az új Sporttörvénytől?

A Sporttörvény újraszabályozásának legfőbb elemei a kiemelt látványsportágak támogatásának elősegítése és az egycsatornás finanszírozás, ami egyúttal egycsatornás irányítást is jelent. Az új szabályozás révén remélhetőleg elkülönülnek majd az állami és sportszakmai feladatok és a sport anyagi támogatása is jobb lesz. A MOB – már csak a nevéből adódóan is – klasszikusan az olimpiai sportágak irányítója. Ha viszont a MOB lesz az a testület, amely az egész magyar sportot kizárólagosan irányítja, ezt a feladatát úgy kell majd ellátnia, hogy a nem olimpiai sportágak érdekei se sérüljenek. A kibővült feladatkörre tekintettel nyilvánvalóan az apparátus bővítésére is szükség lesz.

Kisgyerekes anyaként miként lehet munka- és sportkarriert kiépíteni?

A tanulás és a sport összefügg egymással, mert mindkettőhöz rengeteg ambíció, kitartás, akaraterő, energia szükségeltetik. Mivel jogász családból származom, kézenfekvő volt, hogy magam is a jogi pályát választom. 2005 márciusától dolgozom együtt az édesapámmal az ügyvédi irodában, és e mellett az a megtiszteltetés ért 2010 augusztusában, hogy Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök úr személyesen felkért, hogy legyek a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi munkatársa.

2009 őszén születtek az ikreink és bár úgy terveztem, hogy 2 évig otthon maradok, de mivel elég rugalmas az időbeosztásom, így mindkét munkát el tudom látni a gyerekek mellett.

Aktívan részt veszek a gyerekek nevelésében, gondozásában. Szerencsére a férjem sokat tud segíteni, meg hát népes, összetartó család vagyunk és kisegítenek a szüleim, a testvéreim is.

Annak idején egy Honvédelmi Nap kapcsán kezdődött el a sportlövészeti karrier. Mi volt az, amiért ezt a sportágat választotta?

Valóban egy Honvédelmi Nap kapcsán kezdődött, bár vadász nagyapám már 6-7 éves koromban tanítgatott lőni légpuskával az erdőben. Az általános iskolában egyszer a matematika óra közepén bejött a sportvezető tanár és szólt, hogy lesz egy honvédelmi verseny és aki akar azon indulni, az menjen ki az udvarra lőni. Mivel a barátnőmmel nem kívántunk matek órán bent maradni, így kimentünk és kipróbáltuk a lövést szép eredménnyel, melynek következtében édesapám beíratott az MHSZ Központi Lövészklubba.

Egyetem mellett is folytattam a sportlövészetet, amit elég nehéz volt összeegyeztetni, mert főként a vizsgaidőszakokban zajlottak a versenyek is. 1994-től a magyar válogatott tagja lettem, de miután 1996-ban kizárták a Budapesti Polgári Lövész Egylet lövőit a Marczibányi térről, átmenetileg az UTE lőterén edzettem.

Később az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet elnöke megkeresett és felajánlotta, hogy igazoljak át, így azóta ennek a klubnak vagyok a tagja.

2000-től haladt fölfelé a spotlövész pályafutásom, légfegyver országos csúcsot lőttem és onnantól kezdve minden évben a válogatott csapatban voltam, 2002-ben a magyar olimpiai keret tagjai közt szerepeltem.

A munka mellett is jól ment a lövészet, az S.B.G. & K. Nemzetközi Szabadalmi és Ügyvédi Irodában töltöttem a jelölti éveimet: A munkatársaim is megértőek voltak velem szemben, hogy fontos számomra a sport, és a főnökeim elengedtek az edzésekre meg a versenyekre.

A 2003-as év egy kimagasló év volt, hiszen a Világkupán bronzérmes lettem, ezáltal 2004-ben kijutottam az Athéni Olimpiára.

2007-ben lett Európa-bajnok. Jelenleg mennyi időt tud szentelni a sportlövészetnek?

Sokféle sportágat kipróbáltam, de a sportlövészet tetszett a legjobban és ez egy olyan fajta sportág, ami mellett nyugodtan lehet tanulni, bármikor abba lehet hagyni és bármikor újra lehet kezdeni. Két fegyvertípust lövök: a légfegyvert és a kisöbű sportpuskát.

Elsősorban mindig is azért lőttem, hogy nemzetközi szinten legyek eredményes. A gyerekek születése óta nem tudok annyi időt szentelni a sportlövészetnek, de igyekszem fenntartani a technikai edzéseket. Légfegyveres versenyen egy ideig biztos, hogy nem fogok indulni.

Lelkileg az is nagyon megterhelő, hogy áldozatnak érzem, hogy a munka mellett azt a kevés szabadidőt elveszem a gyerekeimtől és a sportra fordítom. A munkámtól függően talán néhány év múlva újra intenzívebben fogok tudni versenyezni.

Edzőként is szeretne a későbbiekben tevékenykedni, átadni a fiataloknak a sportlövészet iránti tudást, szeretet?

Régóta szerettem volna a sport terén szakképesítést szerezni és amikor meghirdették a MOB Életút programot, ami kifejezetten arról szólt, hogy az élversenyzőknek valami továbbtanulási lehetőséget nyújtsanak, rögtön jelentkeztem a Semmelweis Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportmenedzsment Szakcsoportba és párhuzamosan elvégeztem az edzői szakot is. Az edzői munka is egy kihívásokkal teli pálya, várom hogy elkezdhessem.

Nagyon szeretem a klasszikus ügyvédi munkát, főként a hagyományos polgári jogi ügyeket. A nagy álmom az, hogy a sportot és a szakmát a munkámban összehozzam.

Köztudottan a vadászat és a halászat nagy szerelmese. 1997 óta rendelkezik állami vadászvizsgával (sólyom és ragadozó madárról is) és horgászvizsgával.

A természet szeretetét elsősorban vadász nagyapám oltotta belém. A madarakhoz, különösen a ragadozómadarakhoz is egészen kiskorom óta vonzódom. Egyetemi éveim alatt megismerkedtem a solymászattal, és apróvad vadászatokon is időnként részt veszek, bár az utóbbi években erre egyre ritkábban kerül sor. A horgászatot a férjem ismertette meg velem. Legjobban rablóhalazni szeretek.

Szerző: Ügyvédvilág/ Dr. Pál Edith (2011. október)