Öregdiákok

Pázmány Kártya igénylés

Pázmány Kártya igényléséhez kattintson a képre!

Pázmány kártya

Egyetemünk által bevezetett Pázmány Kártyaprogram keretében minden je­len­legi és egykori hallgatónk, valamint ok­ta­tó, nem ok­ta­tó mun­ka­tár­sunk jo­go­sult kártyaigénylésre, mely té­rí­tés­men­te­sen igényel­hető.

A Pázmány Kártyatulajdonosok szá­má­ra le­he­tő­ség nyílik a Pázmány Kártya­partnerek által kínált kedvezmények igénybevételére.

Bővebb információ: Pázmány Kártya

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális alap társfinanszírozásával valósul meg.

Bárány Krisztián - Történelem a képernyőn

Admin | 2013. november 26. | BTK | öregdiákok

Bárány Krisztián történész, újságíró, a Magyar Nemzet Online videósa. Több anyagot készített már a Magyar Televízió részére, többek között a Kamera Hungária-díjas Múlt-kor című történelmi magazinjának szerkesztő-riportere is volt. Testvérével számos önálló filmes projektjük van, készítettek már dokumentumfilmet szülőfalujukról, Gönyűről, amelyet teltházas bemutató keretében vetítettek le a falu templomában./idoutazas?fref=ts). 2011 őszén egy II. világháborús filmjük bejutott a Film.dok dokumentumfilm fesztiválra és a Lakitelki Szemlére, sorozatuk, az Időutazás az osztályteremben, melynek célja a magyar történelem modern, filmes eszközökkel való bemutatása a történelemórákon (http://www.facebook.com), pedig második díjat nyert a Kormányhivatalok Művészeti pályázatán.

A Pázmány Médiakapu interjúját olvashatjátok.

Ha egy dolgot kellene kiemelned, hogy miért is érte meg Pázmányosnak lenni, mi lenne az?

A Campusnak van egy olyan különleges miliője, amihez hasonlóval én még nem találkoztam. A környezet és a szellemiség, amit én itt megismertem nagyon megfogott, nagyon sokat kaptam a Pázmánytól, nemcsak tudásban, emberileg is. Azt hiszem egyrészt jó évfolyamba kerültem, másrészt a kollégiumban, ahol négy évet húztam le, szintén nagyon jó embereket ismerhettem meg, sokan ma is a barátaim. A közösség, a közösségben való gondolkodás itt vált az életem részévé. Sokat köszönhetek továbbá a tanáraimnak, akik az államvizsga óta is figyelemmel kísérik az utamat.

BA, MA és doktori is a Pázmányon. Sohasem gondoltál arra, hogy másik egyetemen folytasd a tanulmányaidat?

Még a hagyományos képzésben kezdtem és abban is fejeztem be az egyetemet, nem gondoltam rá egyáltalán. A doktori képzésre is a Pázmányra jelentkeztem, azt hiszem, hogy azt a sok ismeretet, tudást, emberséget, amit itt kaptam, itt is kell majd átadnom.

Történelem, újságírás és PR. Tudnál adni valami tanácsot azoknak a Hallgatóknak, akik hasonló utat választottak, mint te?

Élveztem az órákat az egyetemen, de az biztos, hogy valójában a gyakorlaton, munkában fognak igazán megedződni a hallgatók. Ha van lehetőségük jó gyakornoki helyet válasszanak maguknak, minden helyzetben legyenek szigorúak önmagukkal, de egyben legyenek nyitottak az újra is. Tanulni ugyanis egészen öreg korunkig folyamatosan kell. Fontos továbbá a kreativitás, a motiváció, és alapvető a tisztelet kollégáink, főnökeink felé. S talán a legfontosabb, hogy higgyenek magukban, és merjenek álmodni!

Mikor munkát kerestél, hogy viszonyultak a pázmányos diplomához a munkaadók? Ért valaha negatív megkülönböztetés?

Nem ért megkülönböztetés, se pozitív se negatív irányú. A munkád eredménye az, amivel rangsorolni fognak, ezért sokkal inkább azért kell küzdeni, hogy minél jobb legyél a területeden.

A média vagy a történelem területen látod a jövődet?  Újságírás, tanítás, filmrendezés vagy esetleg mind három egyszerre?

A média területén képzelem el a jövőmet újságíróként, filmesként, a történelemmel pedig a szakmán belül szeretek foglalkozni. Ötödévesként, 2006-tól az MTV Múlt-kor című történelmi magazinjában kezdtem gyakornokként. 2007 elején került adásba az első riportfilmem, ami után a főnököm gratulált s feltette a kérdést, hogy akarok-e maradni. Végül a műsor megszüntetéséig, három és fél éven át, szerkesztő-riporter voltam. Azt hiszem az írott és televíziós újságírás az én világom. Nagyon sokat tanultam az MTV-ben, sok új emberrel, történettel megismerkedtem s talán még annál is több tapasztalattal, amelyek a felnőtté válásban segítettek. Azóta számos cikk és több száz percnyi film van már mögöttem. Mögöttünk, hogy pontosítsak, mert munkáim többségét testvéremmel, Danival közösen készíthetem, ami különösen nagy szerencse. 2011 őszén egy II. világháborús filmünk bejutott a Film.dok dokumentumfilm fesztiválra és a Lakitelki Szemlére, sorozatunk, az Időutazás az osztályteremben pedig második díjat nyert a Kormányhivatalok Művészeti pályázatán. Ezek hihetetlen fontos jelzések számunkra, hogy küzdenünk kell tovább.


Filmelőzetes: http://www.youtube.com/watch?v=eJDqt491nj0

Te vagy a rendezője, az Időutazás az osztályteremben cím filmsorozatnak, ami diákoknak mutatja be a magyar történelem pillanatait. Honnan az ötlet, és milyen fogadtatásban részesült a tanárok körében?

Gyerekkori álmom volt, hogy a történelemmel foglalkozzak. Engem a nagyapám meséi, történetei fogtak meg kiskoromban. 13 évesen ő volt az első interjúalanyom, gyakorlatilag az első mentorom, ő indított el a pályán. Talán az ő szellemisége is hozzájárult ahhoz, hogy elkezdjem az Időutazást. Életem első pályázata volt, megírtuk a szinopszist, rá három hónapra kaptam egy levelet, hogy gratulálunk a nyertes pályázathoz...Nem akartam elhinni, ugrálva őrjöngtem örömömben. Már a folytatás előkészítésén dolgozunk, bár sok támogatóra van még szükségünk, de a tervek szerint szeptemberben debütál a sulikban az oktatási segédanyag. Egy ötlettel kezdtük, és sikerült megvalósítani, nagy öröm ez számomra. Tanárok, szülők, és sok-sok újságíró értékelte már ötletünket, mindannyian pozitívan beszéltek az Időutazásról.

Van már következő terved? Mi lesz majd a téma, amit feldolgozol?

Állandóan pörög az agyam, sok-sok tervem van, de az első a napi munka. Az MNO.hu videóújságírói vagyunk tesómmal, sok új kihívás van előttünk, de ezek mellett természetesen fontosak az álmok is. Az Időutazást fel akarjuk dolgozni egészen a Mohácsi csatáig, és elkezdtem írni nagyapámról egy II. világháborús ifjúsági regényt, két epizód már megvan, azt szeretném folytatni szabadidőmben.

Egy kis „aktualitás”. Egyetemünkön most voltak (lesznek) a HÖT választások. Amikor te idejártál, mennyire voltál érintett az ügyben?

A koli diákelnöke voltam évekig. Szerettem csinálni, de HÖT-ös nem akartam lenni. Valamennyire mégis érintett voltam az HÖT-ügyekben, mivel a szobatársam, legjobb egyetemi barátom, Szalay Gergely már első évesen hötös lett. Így sok mindenről hallottam első forrásból.  Egyébként Geri volt az első az egyetem történetében, aki végtelenül profi kirándulásokat szervezett, sok száz Pázmányosnak szerzett felejthetetlen emléket. Nagy szívfájdalmunk, hogy már nincs köztünk. Halála óta, ha kimegyek az egyetemre, az első hogy bemenjek a kolinkba, a kápolnába. Szerintem Geri tökéletesen képviselte azt a sajátos pázmányos szellemiséget, amiről korábban már beszéltem. Remélem valamilyen formában majd az egyetemen is örök emléket állítanak neki.

Van valami jó, túlélő tanácsod a Hallgatóknak a céljaik eléréséhez?

Higgyenek magukban, merjenek álmodni s az álmaikat apránként, kis lépésekben és türelemmel valósítsák meg. Nagyon fontosak a szövetségesek, a jó barátok is, akik mellénk állhatnak, s a tisztelet az, ami szerintem örök értékmérő.

Ha még többet szeretnétek tudni Krisztiánról:

http://joembertkeresunk.hu/kampany/jelolt/jelolt.html?cid=195

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_barany_testverek_filmes_sikere/2067525/